diumenge, 10 de gener del 2010

Dibuixos inspirats per na Xorica



Bon dia companys.

Avui que el fred no hem deixava trullejar per foravila he dedicat un temps a dissenyar un casc amb tan sols dos pantocs inspirat en les corbes de na Xorica però tancant la popa i estirant un poc la barca. He intentat mantenir les qquotes bàsiques del casc que defineixen l'estabilitat i la finesa dins la aigua.

Com que pens sempre en el sistema constructiu del tauladell cosit i laminat (stick an glue) he vist que hi ha una possiblitat de fer una casc més estilitzat mantenint els dos pantocs per banda i complicant molt poc la simplicitat d'una pastera. Donant forma al fons pla de la pastera (obligatori si es construeix un casc de pots calafetades) doblegant les dues meitats que formen el fons pla de la pastera fins a arribar a una forma de tal manera que agafin la forma de be alta tot recordant així a l'entrada i sortida d'aigües d'un petit gussi. Amb aquesta modificació a l'obra viva s'aconsegueix una menor resistència a l'avanç, major superfície lateral i una estabilitat encara més bona en angles d'escorada superiors als 10 graus.

Aquí teniu els nous dibuixos.



Dimensions.

Eslora:3.90 m
Mànega:1.23 m
Puntal:0.19 m
Desplaçament: 0.180 tn.
Coeficient prismàtic:0.5413
Coeficient de bloc: 0.2492
Eslora en flotació:3.712 m
Manega en flotació:0.998 m
Superfície de deriva: 0.617 m^2
Centre de deriva: 1.875 m (de proa)
Centre de flotació:1.844 m (de proa)
Superficície de flotació:2.695 m^2

dilluns, 4 de gener del 2010

Dibuixant a na Xorica



Bon dia i bon any companys.

Aquets dies de festa he aprofitat per dibuixar a una amiga, es tracte de na Xorica que ja la vos vaig mostrar a un anterior post.

Na Xorica és una pastera, la més petita i sencilla de les embarcacions tradicionals dels nostres mars, construïda pel nostre company Antoni Pep Munar. Va ser ell qui hem va deixar els planols de formes i el projecte de matriculació d'aquesta pastera presentant-la inicialment com a auxiliar del llaüt Alçina.

Les seves dimensions bàsiques son:
  • Eslora : 2.75 m.
  • Mànega: 1.30 m.
  • Desplaçament: 0.4 tones.
Construïda per postissada de pí de 16mm i teca per la quilla, roda, codast i mirall de popa, tot junt per una séria de costelles i perfectament calefetada. Tot el conjunt prou sòlid i feixuc.

El motiu dels dibuixos que veis més abaix, fets amb el FreeShip que ja vos vaig comentar, són per intentar adaptar el concepte de pastera al projecte que tenc entre mans. D'aquesta manera en puc saber valors con el coeficient prismàtic per fer-ne una germana més estiradeta i de construcció lleugera encara que no tant tradicional.

Aprofit aquest post, per encetar un tema o més be una proposta. Si teniu o sabeu s'alguna planimetria interessant per algún motiu per convertir-lo a model 3D ja m'ho direu que es un momentet convertir un planol de formes tradicional a un model de Freeship.

Aquí vos deix les imatges de na Xorica i l'enllaç de descarrega de l'arxiu freeship de na Xorica, una pastera representant de les embarcacions menors de Mallorca.







I l'enllaç per descarregar l'arxiu de FreeShip que representa una pastera com na Xorica.
(l'he penjat a un servidor de descarrega directa, qui no sapiga com es mena, que m'ho digui)
http://www.megaupload.com/?d=71LY3UX2

Au, salut