Bon dia companys.
Avui que el fred no hem deixava trullejar per foravila he dedicat un temps a dissenyar un casc amb tan sols dos pantocs inspirat en les corbes de na Xorica però tancant la popa i estirant un poc la barca. He intentat mantenir les qquotes bàsiques del casc que defineixen l'estabilitat i la finesa dins la aigua.
Com que pens sempre en el sistema constructiu del tauladell cosit i laminat (stick an glue) he vist que hi ha una possiblitat de fer una casc més estilitzat mantenint els dos pantocs per banda i complicant molt poc la simplicitat d'una pastera. Donant forma al fons pla de la pastera (obligatori si es construeix un casc de pots calafetades) doblegant les dues meitats que formen el fons pla de la pastera fins a arribar a una forma de tal manera que agafin la forma de be alta tot recordant així a l'entrada i sortida d'aigües d'un petit gussi. Amb aquesta modificació a l'obra viva s'aconsegueix una menor resistència a l'avanç, major superfície lateral i una estabilitat encara més bona en angles d'escorada superiors als 10 graus.
Aquí teniu els nous dibuixos.
Dimensions.
Eslora:3.90 m
Mànega:1.23 m
Puntal:0.19 m
Desplaçament: 0.180 tn.
Coeficient prismàtic:0.5413
Coeficient de bloc: 0.2492
Eslora en flotació:3.712 m
Manega en flotació:0.998 m
Superfície de deriva: 0.617 m^2
Centre de deriva: 1.875 m (de proa)
Centre de flotació:1.844 m (de proa)
Superficície de flotació:2.695 m^2
Es tracta precisament d'això, d'invertir l'actual tendència que contempla a la pastera o tèquina com una de les tipologies més amenaçades, augmentant el nombre d'unitats representatives.
ResponEliminaQue es construeixi una nova embarcació sempre és motiu d'alegria, i que el constructor s'inspiri en un disseny tradicional encara ho és més.
Enhorabona Toni.
Toni: estic molt interessat amb els plànols d'una pastera jà que estic intentant engrescar al Club Nàutic per fer-ne una a fí de recuperar un bastiment tradicional que es perd, i per altre part recuperar la mwemòria històrica dels socis qu'ara tenim una edat "delicada" envers el sixanta i que als finals dels anys 60 i principis del 70 anavem amb les pasteres del club al rem tots el diumenges fins a C'an Barbarà a fer un bany i passar per abaix del pont o fer una volteta.
ResponEliminaPer altre banda estic molt inetressat en que xerris amb un amic meu, Tacha Montaner amb el cual jà hem fet les lineas de formes del meu bot, el FINET y del llaut JJ, ell es medidor y fa tot aixó amb una maquina laser de topografía.
Aixi mateix com que veig que vius aprop del Port de Manacor i jó en tenc una cama i l'altre es manacorina estiré molt content de compartir amb tu si vols, el fer l'inventari de embarcacions tradicional d'aquella zona.
Jà et cridaré per telefon per quedar un dia a berenar per Manacor i coneixer-mos personalment.
Salut
Joan Bonet